AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR VE BİR TÜRK GENCİNİN FERYATLARI 2

Benim neden böyle etkilendiğimi, aşağıda verdiğim Fransız ve Alman devlet adamlarının açıklamalarını okuyunca, anlayacağınızı ümit etmekteyim.

*    *    *

Fransa’dan bir haber;

“Fransız Parlamentosu’nda bugün son kez oylanan, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için referanduma gidilmesini öngören Anayasa uyum paketi, çoğunluğun oyu ile kabul edildi.Uyum paketi, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yeni aday ülkelerin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini tamamlamasının ardından, üyeliğin referanduma sunulması şartını getiriyor.’’

Türkiye’nin AB üyeliği için Fransa’da referanduma gidileceğini hatırlatan Fransız Halk Harekatı lideri Raffarin, ”Anayasa değişikliği sayesinde Fransız vatandaşları Avrupa’nın sınırlarına kendileri karar verecekler” diye konuştu.

Fransız halkın büyük çoğunluğunun Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğu bildiriliyor.

Pakette Türkiye’nin AB üyeliği, Anayasa uyum paketinin ikinci bölümü, 2007 yılından sonra AB’nin yeni üyeleri için Fransa’da referandum yapılmasını öngörüyor.

Uyum paketine göre, AB ile tam üyelik müzakerelerine 1 temmuz 2004 tarihinden önce başlayan ülkeler için referanduma gerek görülmeyecek.

Bu madde uyarınca, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’ın üyeliği konusunda Fransa’da referanduma gidilmeyecek.

AB’nin 2007 yılından sonra yeni üye alması halinde referandum yapılmasını gerekli kılan maddenin, Fransa’da Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin tartışma yüzünden hazırlandığı belirtiliyor.

Almanya’dan haberler:

Türkiye’nin en önemli sorunu olan Ermeni soykırımı iddialarının tanınması için Alman Parlamentosu’na önerge veren Hıristiyan Demokrat (CDU, CSU) partilerin yetkililerinin beyanları aşağıdadır:

Türkiye’den övgüyle sözeden Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl, Türkiye’nin dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu ve büyük bir tarihe sahip olduğunu söyledi. Eski Başbakan, Türkiye’ye karşı oyun oynanmasına karşı olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliğini destekleyenlerin, kendi ülkelerinde çoğunlukları olmadığını savunan Kohl, referandum yapıldığında, üyelik için çoğunluk sağlanacağına inanmadığını açıkladı.

Helmut Kohl Türkiye’ye, mümkün olduğu kadar Avrupa Birliği’ne yaklaşması yönünde bir teklif getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Almanya’da muhalefette bulunan CDU partinin Başkanı olan ve gelecek seçimleri kazanması beklenen Merkel, 41’inci Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Avrupa’nın ortak bir dış ve savunma politikası geliştirmesi gerektiğini belirtti ve “Bu da siyasi ilişkilerin derinleştirilmesiyle mümkün” dedi.

Merkel bu nedenle, birliğin Türkiye ile ilişkilerini üyelik dışında imtiyazlı ortaklık kapsamında sürdürmesini istediklerini söyledi. Angela Merkel, “Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getireceğine inanmadığımız için değil, Türkiye’nin üyeliği, birliğin sınırlarını zorlayacağı için bunu istiyoruz” ifadesini kullandı.

“Başbakan Erdoğan, Kürtlerin seçimleri kazanması durumunda Irak’a müdahale etme tehdidinde bulundu” diyen, gelecek seçimleri kazanacak partisi CSU’nun CDUile hükümet kuracağı kesin olan Bavyera Eyaleti Başbakanı Edmund Stoiber, “Saldırı tehdidinde bulunan bir ülke birliğe girmeye hazır değildir” dedi.

Türkiye’nin üyeliğine karşı görüşlerinin gittikçe daha fazla takdir topladığını öne süren Stoiber, Fransız Halk Hareketi Birliği lideri Nicholas Sarkozy’nin de açıkça Türkiye’nin üyeliğine karşı olduğunu söyledi. Stoiber, “En büyük Fransız ve Alman partileri olarak iktidara geldiğimiz takdirde, Türkiye ile müzakere sürecini, Schröder ve Fischer’in yaptığı gibi laçka değil, çok daha farklı bir şekilde izleyeceğiz” ifadesini kullandı.

Bütün zorluklara rağmen ülkemizin birlik ve beraberliğinin korunmasının sağlanması her şeyin önünde gelir. Hem AB yolunda başarıyla yürümek, hem de birlik ve beraberliğin muhafazasını sağlamak ise hükümetlerin görevidir.

İstanbul