Bugünlerde 1,5 milyona yakın genç ve onların velileri Öğrenci Seçme Sınavlarının (ÖSS) neticelerini merakla bekliyorlar.
Temmuz ayı ortalarında neticelerin açıklanması bekleniyor.
Neticeler geldiğinde öğrenciler aldıkları puanlara göre üniversite ve meslek seçimine karar verecekler.
Ailelerinin maddi durumu iyi olmayan öğrenciler kamu (resmi) üniversiteleri arasında tercihlerini yapmak mecburiyetinde iken, ailelerinin maddi durumu iyi olan öğrenciler kamu üniversitelerine ek olarak vakıf üniversitelerini de tercih etme imkanına sahiptirler.
Buraya kadar herşey normal gözükse de konuyu aşağıda verdiğim ve 12 Haziran 2008 tarihli Milliyet gazetesinde verilen tabloyu inceledikten sonra derinlemesine tartışmak yerinde olacaktır.
Meslekler ve netleri (SAY-2)
Meslek Durum Okul Okul Cinsi Puan Sıra
Bilgisayar Müh. En Yüksek Boğaziçi Üni. Kamu 368.903 832
En Düşük Doğu Akdeniz Vakıf 220.491 283.000
Tıp En Yüksek Hacettepe Kamu 371.594 387
En Düşük İstanbul Bilim Vakıf 332.585 27.900
Eczacılık En Yüksek Hacettepe Kamu 353.746 7.660
En düşük Yakın Doğu Vakıf 329.522 31.500
Mimarlık En Yüksek ODTÜ Kamu 354.047 7.440
En Düşük Uluslar.Kıbrıs Ü. Vakıf 212.822 293.000
Bu tablo genel bir bilgi vermekte olup vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını doldurabilmek için çok düşük puanlı öğrencileri almakta oldukları dikkati çekmektedir. Diğer bir ifade ile parayı veren düdüğü çalmaktadır. Vakıf üniversiteleri burs vererek çok az sayıda puanı yüksek öğrenciyi de bünyelerine almaktadırlar.
Bir öğretim üyesi olarak, aynı sınıfta farklı kalitede öğrencii bulunduğu zaman verilen eğitimin çoğunluğu teşkil eden öğrencilere göre seviyesinin belirlendiğini biliyorum.
Bu durumda, öğrencilerin istenilen eğitimi alamayacaklarını da kabul etmemiz gerekir. Gelecekte bu nedenle ortaya çıkacak sorunların sorumlusu kim olacaktır?
Belirttiğim konuda sorunların büyümeden önlenmesi için devletin parası olmayan öğrencilere kredi vermesi gerekir.
Nitekim bu ders yılında faaliyete geçecek Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin öncülüğünde kurulan “Özyeğin Üniversitesi”ne alınacak 210 öğrencinin tümü burslu okuyabilecek. Bir vakıf üniversitesi olan bu kuruluşta Finansbank işbirliğiyle oluşturulan “üniversite destekli kredi” sistemi ile öğrenciler öğrenim süresince aldıkları kredileri mezuniyet sonrası ödeyecekler. Böylece bu üniversitenin kontenjanının yüksek puanlı öğrencilerce doldurulması sağlanacak. Bu uygulama başarılı olursa, diğer vakıf üniversiteleri için güzel bir örnek olur görüşündeyim.
Sizlerin dikkatinizi çekmek istediğim bu konunun ülkemizin geleceği için çok önemli olduğunu düşünüyor ve yetkililerin değerlendirmesine sunuyorum.
Antalya, 3.Temmuz.2008